A modern fogászati implantológia tudományos bizonyítékon alapuló, dinamikusan fejlődő önálló szakterület, mely lehetőséget nyújt a hiányzó fogak pótlására.

A fogeltávolítást követő implantáció lehetséges időpontjai:

 • Azonnali implantáció: az extractiót követően elvégzett implantáció.

 • Késleltetett implantáció: a fogeltávolítás után négy-nyolc héttel később végezzük el az implantációs műtétet.

 • Korai implantáció: az extrakciós seb klinikai és/vagy radiológiai csontosodását követő implantáció (három-négy hónap).

 • Késői implantáció: teljesen gyógyult, esetenként különböző mértékben sorvadt állcsontgerinc esetén végzett implantáció.

A fogelvesztést követően számos biológiai folyamat megy végbe:

 • Csontreszorpció (csontfelszívódás), mind horizontálisan, mind vertikálisan, ennek köszönhetően változik a processus alveolaris magassága, valamint a vastagsága is.

 • Gingivalis kollapszus.

 • A szomszédos fogak vándorlása.

Indikáció:

 • A modern szakkönyvek, folyóiratok az implantációs eljárások indikációit már nem emelik ki. A kontraindikációk hiánya jelentheti az implantológiai beavatkozások indikációját.

Osszeointegráció:

 • Brånemark az 1950-60-as években kollégáival a csontszövet mikrocirkulációját tanulmányozta, miközben teljesen véletlenül felfedezte, hogy a titán fémház, amit beültettek a csontba, szinte eltávolíthatatlanul rögzült a csontszövethez. Az eddig ismeretlen jelenséget osszeointegrációnak nevezte el. Brånemark eredeti leírása alapján a kialakult kapcsolat szövettani diagnózis volt, amely az implantátum és a csont direkt, kötőszöveti réteg nélküli kapcsolatát jelenti fénymikroszkópos szinten. A mai tudásunk alapján, ez több mint leíró jellegű diagnózis, sokkal inkább biológiai koncepciónak nevezhetjük. Ez a kapcsolat az implantátum integrált felszínén lehetővé teszi az erőátvitelt, így nem csak a nyomóerő, hanem a húzó- és nyíróerő is áttevődik a csontszövetre.

Az implantáció általános műtéti menete:

 1. Lebenykészítés: mucoperiostealis lebeny.

 2. Jelölő fúrás, előfúrás: Az előfúrással meghatározzuk a megfelelő mélységet és az implantátum behelyezésének irányát.

 3. Ellenőrzés: mélységmérés, párhuzamosság, pozíció.

 4. Tágító fúrás: fokozatosan növekvő átmérőjű fúrókkal végezzük, a megfelelő mélységben, ahol a tágítás mértékét az implantátum átmérője határozza meg.

 5. Süllyesztő fúrás: az implantátum formája határozza meg.

 6. Menetfúrás: ha az implantátum nem önmetsző

 7. Implantátum behelyezése

 8. Zárócsavar behelyezése

 9. Sebzárás

  Nagyon fontos a műtét során a fertőzés kialakulásának a megakadályozása, a szöveti sérülések minimumra csökkentése és az implantátum felületének a szennyeződéstől való megóvása.

A nyálkahártya gyógyulása és a gingivális zárás szempontjából az implantációs műtéteket  kétfázisú és egyfázisú műtétekre oszthatjuk.

A kétfázisú műtéti technika a klasszikus Brånemark protokollnak felel meg, mely során az implantátumot a csont szintjéig helyezzük el és a fedő nyálkahártyát elsődlegesen zárjuk, így az implantátum subgingivalisan, terhelésmentesen gyógyul. A csontintegráció kialakulása után, a második sebészi beavatkozás során a nyálkahártyát újra megnyitjuk és felszabadítjuk az implantátumot. Ehhez a technikához kétrészes implantátumokat használunk.

Az egyfázisú műtét során az implantátum transgingivalisan gyógyul. Két lehetőségünk van ennek kivitelezésére. Az egyik lehetőség, hogy egyrészes implantátumot alkalmazunk, amely marginális része általában 2-3 mm-re a csont szintje felett helyezkedik el. A másik opció, hogy a kétrészes implantátumot a csont szintjébe süllyesztjük és transgingivalis ínyformáló csavarral látjuk el.

FOGORVOS REKA
Dr. Mátéfi Réka vagyok, parodontológus szakorvos jelölt.

Diplomámat a Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Karán szereztem.Betegellátásom során maximálisan törekszem a fájdalommentességre és arra, hogy apácienseim szakmailag és emberileg egyaránt elégedettek legyenek a munkámmal és boldogmosollyal, felszabadultan távozzanak a kezelés végeztével. Elengedhetetlennek tartom afolyamatos szakmai fejlődést, ezért rendszeresen továbbképzéseken veszek részt a fogászattöbb szakterületén belül. (esztétikus tömések, gyökérkezelések, fogpótlástan és parodontológia) Fontosnak tartom a szájápolást és szívesen válaszolok és segítek bármilyenfelmerülő kérdésben ezzel kapcsolatban is. A pácienseim visszajelzései alapján lendületes és jókedvű kolléga vagyok. Várom önöket sok szeretettel.

A betegség azokat érinti, akik már egyszer átestek HSV fertőzésen, és a vérszérumuk tartalmaz anti-HSV antitesteket. Két klinikai formában jelenhet meg: recurrens herpes labialis és recurrens intraoralis herpes, mindkettő a bőr vagy a nyálkahártya csak egy kis részére korlátozódik. A fertőzés tulajdonképpen nem is infekció vagy reinfekció, inkább reaktiváció. A herpesz vírus ugyanis az idegszövetben latensen van jelen, nem replikálódó fázisban. Reaktivációkor a ganglion trigeminiben replikációs fázisaba lép, a kész vírusok az axonon haladnak végig a periféria felé, az epitheliumot elérve a fertőzés sejtről sejtre terjedve létrehozza az elváltozást. A reaktiváció eddig nem bizonyított okok miatt jön létre. Szóba jöhet a a csökkent szérum-IgA szint, a csökkent sejt mediált immunválasz, a nyál csökkent antiherpes aktivitása, az antitest-dependens sejt mediált cytotoxicitás csökkenése, vagy a prosztaglandin mediált interleukin-2 felszabadulás a bőrben.

Immunszupresszáltakban, immunhiányos betegségben, vagy tumorellenes kemoterápiában nagy, krónikus laesiók jelentkeznek, ritkán disszeminált HSV fertőzés alakul ki.

Herpesz - klinikai kép:

A megjelenés gyakran lázhoz, menstruációhoz, UV sugárzáshoz, immunszupresszióhoz vagy emocionális stresszhez köthető. Kezdetben bizsergő, égő érzés jelentkezik, ehhez oedema társul, majd kis vesiculák csoportja jelenik meg. Ezek pár nap alatt kifakadnak, kisebesednek, és egy-két hét alatt heg nélkül gyógyulnak. A vesiculák egyenként 1-2 mm-esek, az egész csoport kiterjedése általában nem nagyobb, mint 1-2 cm. Gyakori előfordulási hely a szájzug, illetve az ajkak mucocutan határa.

A recurrens intraoralis herpes jóval ritkább, hasonló klinikai megjelenés jellemzi, de a vesiculák csak rövid ideig láthatóak, utána kifakadnak, és ulceráció formájában láthatóak. Az intraoralis herpes főleg a nyálkahártya erősen keratinizált részén fordul elő.

Differenciáldiagnosztikai szempontból fontos elkülöníteni a recurrens aphtosus stomatitistől. Utóbbi nagyobb felületre terjed ki, és főleg a bucca és az ajak nyálkahártyáján jelentkezik.

Herpesz - kezelés:

A herpesz simplex labialis igen fertőző betegség. A fogorvos feladata felhívni a páciens figyelmét a rendszeres kézmosásra, az érintkezés, valamint az evőeszközök, poharak megosztásának elkerülésére. Az indukáló tényezők ismeretében, azok elkerülése ajánlható prevencióként. Pl. napvédő arckrémek használata hasznos tanács a nyári hónapokban.

Egészséges egyének esetében a tüneti ellátást kell biztosítani. Jég, alkohol, éter, lanolin a helyi égő érzést és fájdalmat csillapítják.

A jelenlegi antivirális terápia a HSV latenciát nem szünteti meg, azonban a tüneteket enyhíti, és a kiújulás esélyét csökkenti. A kezelésben kardinális kérdés a gyors felismerés és a kora intervenció. Lokálisan penciclovir vagy acyclovir hatóanyagú krém használható. Utóbbi, valamint annak továbfejlesztett formái (valacyclovit, famciclovir) szisztémás formában is rendelkezésre állnak. A jövőben ígéretes gyógyszercsoportnak ígérkeznek a nem nukleozid-analóg HSV helikáz-primáz inhibitorok, melyek a DNS kitekeredését, így annak replikációját gátolva igyekeznek a vírus szaporodását megakadályozni.

Fogfájás kínozza? Mit tudunk tenni ha fogfájás kínoz?  A kezelések fájdalommentesek!  

Hívjon minket! Tel: 06 (20) 485 3284

Fogfájás, Fogfájás kezelése, fogorvos, fogászat, Budapest, 9. kerületA fog, illetve a fogbél ugyanolyan élő szövet, mint a szervezetünk bármely egyéb része. A fogbél saját vérellátással, nyirokkeringéssel, idegvégzõdésekkel rendelkezik. Az erek, nyirokerek, idegek a fog gyökerének a csúcsánál lépnek be a fogba. A fog képes észlelni a beállt károsodásokat, és korlátozott mértékben képes ezek kijavítására is. A fogfájás (odontalgia) mindenki számára ismert fájdalom, ami a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete.

A fogaink koronai részét a zománc borítja, ami kemény, kristályos szerkezetû anyag. A zománc alatt találjuk a dentint, ami puhább anyag. A dentin kis csatornácskákból épül fel, melyek a fogbéltõl a zománc felé húzódnak. A dentin alatt helyezkedik el a fogbél, amelyben egyetlen féle idegvégzõdés a fájdalomérzõ ideg. Ezért van, hogy fogaink a különféle traumákra csak fájdalommal  (fogfájás) tudnak reagálni.

A fogszuvasodás során a baktériumok egyre közelebb jutnak a fogbélhez - ezt az erõsödõ fogfájás is jelzi. A baktériumok táplálkozásuk során anyagcsere végtermékként savakat termelnek. Ezek a savak képesek feloldani a fog keményszöveteit (zománc és dentin) és okozzák a szuvasságot és a fogfájást. Amikor a fogszuvasodás során a baktériumok már átjutottak a zománc rétegén, akkor már a puhább dentinbe jutva könnyebben tudnak elõrehaladni a kis csatornákon keresztül. A baktériumok által termelt mérgezõ anyagok a dentintubulusokon keresztül folyamatosan mérgezik a fogbelet. Ilyenkor sós, édes, hideg, meleg ingerekkel kiváltható fogfájás. Mivel a fogbél zárt térben található, ezért a keletkezett gyulladás során egyre nagyobb lesz itt a nyomás. A fog keményszövet lévén nem képes tágulásra, ezért a nagyobb nyomás elszorítja az ereket, ingerli a fájdalomérzõ idegvégzõdéseket és megakadályozza, hogy a szervezetünk védõsejtjei eljussanak a gyulladás helyére. Ilyenkor már minden kisebb ingerre szinte csillapíthatatlan fogfájás alakul ki.

Ha sokáig halasztjuk a fogorvoshoz fordulást akkor a fog egy idõ után már nem képes ellenállni a savak és más erõs ingerek támadásának és erõs fájdalmak közt elhal. A fogfájás ideig-óráig megszűnik vagy enyhül, de a folyamatnak még nincs vége: a baktériumok a fogbélen és gyökércsúcson keresztül bejutnak a fogat körülvevõ csontba és ekkor újra kezdõdik a fogfájás.

A baktériumok elõrejutását gennytermelés kíséri. Amint ez a genny nem tud a külvilágba ürülni, növekszik a fájdalom és megduzzad az arcunk. A csont folyamatosan pusztul. Egy idõ után  krónikus gyulladás esetén a genny utat tör magának a szájüregbe vagy az arcon egy úgynevezett sipolynyílással, és ezen keresztül folyamatosan tud majd ürülni. Ezzel egyidõben gyakran érezni kesernyésebb szájízt és rossz szájleheletet.

A fog akkor is elhalhat, ha egészséges, viszont káros hõhatásnak van kitéve. Ilyenkor a fog bakteriális fertőzés hiányában sterilen hal el. A fog egyszerűen nem bír megbirkózni a sok elhalt sejt eltávolításával és bomlástermékeinek semlegesítésével, így a gyulladás további sejteket pusztít el. Egyes esetekben fájdalommentes is lehet a fogelhalás. Az ínygyulladás előrehaladtával a fogfájás is kialakulhat.
 
A fentebb leírtakból is látszik, hogy nem érdemes halogatni a fogorvosi ellátást, mert egyre bonyolultabb és hosszabb kezelésre lesz szükség. Fogfájás esetén célszerű mielőbb fogorvoshoz fordulni, és nem érdemes megvárni, amíg elviselhetetlenné válik a fájdalom.

Szájrák szűrést rendelőnkben is végzünk, melyre az alábbi telefonszámon lehet időpontot egyeztetni: 06-20-485-3284.

A rosszindulatú daganatok (szájrák) előfordulása a szájüregben és környékén az elmúlt években drámaian megemelkedett. Bár ez a terület mindenki számára könnyen vizsgálható, az elváltozások hamar észlelhetőek, mégis túlságosan magasak a halálozási statisztikák – hazánk a szájrák sajnálatos módon e tekintetben toronymagasan első helyen áll Európában!

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület