Szájrák szűrést rendelőnkben is végzünk, melyre az alábbi telefonszámon lehet időpontot egyeztetni: 06-20-485-3284.

A rosszindulatú daganatok (szájrák) előfordulása a szájüregben és környékén az elmúlt években drámaian megemelkedett. Bár ez a terület mindenki számára könnyen vizsgálható, az elváltozások hamar észlelhetőek, mégis túlságosan magasak a halálozási statisztikák – hazánk a szájrák sajnálatos módon e tekintetben toronymagasan első helyen áll Európában!

A médiumok kampánya néhány jóval ismertebb rákféleségre koncentrál (tüdőrák, emlőrák), azonban az egyik legfenyegetőbb és legproblematikusabb hazai rákféleségről (szájrák) egyáltalán nem esik szó. A rákot megelőző, ún. prekancerozus állapotok olyan elváltozások, amelyek talaján sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki a szájrák - rosszindulatú daganat.

A szájrák megelőző állapotok kialakulásában sok tényező játszik szerepet, kiemelkedő jelentősége a dohányzásnak és az alkoholfogyasztásnak van. E két tényező együttes megléte hatványozottá teszi a szájrák elfajulások veszélyét. Azonban a rossz szájhigiéné, az elhanyagolt fogazat, és a magyar étkezési szokások (pl.: füstölt élelmiszerek fogyasztása) sem hagyhatóak figyelmen kívül. Sokszor azonban az ok ismeretlen, vagy valamilyen általános testi megbetegedéshez köthető. A szájüregi daganatok közel 90%-a ún. elszarusodó laphámrák, mely a nyálkahártyából indul ki. Elsősorban a pofa belső felszínén, a nyelven, és az ajkakon jelennek meg az elváltozások, de a szájpadlás, a szájfenék, az íny, a bőr, az állcsontok és a torokképletek is veszélyeztetettek.  Hazánkban a szájrák ot megelőző állapotok közül halmozottan fordulnak elő az ún. leukoplakia, erythroplakia, a lichen oris, a vérszegénységet kísérő elváltozások, továbbá az ajak- és bőrelváltozások.

A leukoplakia a szájnyálkahártya ún. letörölhetetlen fehér foltja, mely meghaladja az 5 mm-es nagyságot. Ez egy gyulladásos állapot, amely a hám túlburjánzásával jár. A rosszindulatú elfajulás veszélye 5-6%-os. Kóroki tényezői közül legfontosabb a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, különféle mechanikai irritációk (pl.: rosszul elkészített fogművek, tömések, hegyes, éles fogak), valamint különböző fertőzések (Candida gomba) is szerepet játszhatnak kialakulásában. A szájban elsősorban a pofa nyálkahártyáján jelenik meg. Lehet egyenletes, lapos fehér folt, de töredezett is, vörhenyes-fehéres színű, olykor szabálytalanul kiemelkedő szemölcsszerű. Jellegzetessége, hogy a legtöbb esetben fájdalmatlan, panaszt nem okoz! Speciális típusa az AIDS-betegekben előforduló ún. "hajas leukoplakia", ezért a fogorvosok szerepe a HIV fertőzések felismerésében kiemelt jelentőségű. 

Az erythroplakia viszonylag ritka, de annál súlyosabb elváltozás. Igen magas arányban válik rosszindulatúvá (szájrák), a nyálkahártyán letörölhetetlen élénkpiros, bársonyos felszínű elváltozásként mutatkozik. Elsősorban a szájfenéken és a nyelven jelentkezik, az 50-70 éves korosztályban. 

Szájrák szűrés - hívjon minket: 06 20 485-3284

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület