afta, aphta, fogorvos, fogászat, Budapest, 9. kerületAz aphtás elváltozások a szájnyálkahártya gyakori betegségei. Az afta jellemzője az igen fájdalmas kicsi fekély vagy fekélyek, melyek kiújulásra hajlamosak. Előbb fájdalmas, égő érzés jelentkezik a szájnyálkahártyán, majd ezt követően, 1-2 nap múlva alakulnak ki a hólyagok. Ezek a kis fekélyek kifakadnak, majd helyükön még fájdalmasabb fekélyek alakulhatnak ki.

Az aphtás gyulladás pontos kóroki tényezői még mind a mai napig tisztázatlanok, de számos hajlamosító tényező szerepe jön szóba: - apró nyálkahártya sérülések - bakteriális fertőzés - vitamin- illetve vashiányos állapot - hormonális változások - psychés megrázkódtatások. Klinikai megközelítésben három típusú apthás elváltozást különböztethetünk meg:

1. Kis apthás fekélyek (Mikulicz-afta): a betegség leggyakoribb típusa, a nyálkahártyán elszórtan gombostűfejnyi-lencsényi fájdalmas fekélyek láthatók. Gyakori az ajkak belső oldalán, a pofa nyálkahártyáján és a nyelven. A fekélyek 7-10 nap alatt spontán, nyomtalanul gyógyulnak. Az apthák bizonyos gyomor-bélrendszeri betegségek kapcsán is megjelenhetnek a szájnyálkahártyán (Crohn-betegség).

2. Nagy apthás fekélyek (Sutton-afta): a legsúlyosabb formának tekinthető. Az afta átmérője gyakran meghaladja a fél cm-t, rendkívül fájdalmasak és lassan, több hét alatt, hegesen gyógyulnak. A betegség elhúzódó, fájdalmas volta miatt a beteg alig eszik, általános állapota leromlik.

3. Herpetiform ulceratio (Cooke-afta): a szájnyálkahártyán szerte apró fekélyek keletkeznek. A kis fekélyek rendkívül fájdalmasak, gyorsan növekednek, majd összeolvadnak. A betegség ismétlődő rohamokban léphet fel, melyek közt a tünetmentes periódusok viszonylag rövidek.

Az apthák (afta) kezeléseafta, aphta, fogorvos, fogászat, Budapest, 9. kerület

1. Mechanikai irritációt okozó tényezők kiküszöbölése (elálló szélű tömések koronák cseréje, letört fog, fogkő, stb). 
2. B –vitaminok adása (B1, B2, B6, B12), vas, nyomelek bevitele (multivitamin tabletta, vagy folyadék).
3. Fertőtlenítő szájöblítő folyadék használata (pl. Curasept, Corsodyl).
4. Fájdalomcsillapító oldat, mely elsősorban érzéstelenítő és gyulladáscsökkentő.

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület

Kapcsolódó cikkek: