A modern fogászati implantológia tudományos bizonyítékon alapuló, dinamikusan fejlődő önálló szakterület, mely lehetőséget nyújt a hiányzó fogak pótlására.

A fogeltávolítást követő implantáció lehetséges időpontjai:

 • Azonnali implantáció: az extractiót követően elvégzett implantáció.

 • Késleltetett implantáció: a fogeltávolítás után négy-nyolc héttel később végezzük el az implantációs műtétet.

 • Korai implantáció: az extrakciós seb klinikai és/vagy radiológiai csontosodását követő implantáció (három-négy hónap).

 • Késői implantáció: teljesen gyógyult, esetenként különböző mértékben sorvadt állcsontgerinc esetén végzett implantáció.

A fogelvesztést követően számos biológiai folyamat megy végbe:

 • Csontreszorpció (csontfelszívódás), mind horizontálisan, mind vertikálisan, ennek köszönhetően változik a processus alveolaris magassága, valamint a vastagsága is.

 • Gingivalis kollapszus.

 • A szomszédos fogak vándorlása.

Indikáció:

 • A modern szakkönyvek, folyóiratok az implantációs eljárások indikációit már nem emelik ki. A kontraindikációk hiánya jelentheti az implantológiai beavatkozások indikációját.

Osszeointegráció:

 • Brånemark az 1950-60-as években kollégáival a csontszövet mikrocirkulációját tanulmányozta, miközben teljesen véletlenül felfedezte, hogy a titán fémház, amit beültettek a csontba, szinte eltávolíthatatlanul rögzült a csontszövethez. Az eddig ismeretlen jelenséget osszeointegrációnak nevezte el. Brånemark eredeti leírása alapján a kialakult kapcsolat szövettani diagnózis volt, amely az implantátum és a csont direkt, kötőszöveti réteg nélküli kapcsolatát jelenti fénymikroszkópos szinten. A mai tudásunk alapján, ez több mint leíró jellegű diagnózis, sokkal inkább biológiai koncepciónak nevezhetjük. Ez a kapcsolat az implantátum integrált felszínén lehetővé teszi az erőátvitelt, így nem csak a nyomóerő, hanem a húzó- és nyíróerő is áttevődik a csontszövetre.

Az implantáció általános műtéti menete:

 1. Lebenykészítés: mucoperiostealis lebeny.

 2. Jelölő fúrás, előfúrás: Az előfúrással meghatározzuk a megfelelő mélységet és az implantátum behelyezésének irányát.

 3. Ellenőrzés: mélységmérés, párhuzamosság, pozíció.

 4. Tágító fúrás: fokozatosan növekvő átmérőjű fúrókkal végezzük, a megfelelő mélységben, ahol a tágítás mértékét az implantátum átmérője határozza meg.

 5. Süllyesztő fúrás: az implantátum formája határozza meg.

 6. Menetfúrás: ha az implantátum nem önmetsző

 7. Implantátum behelyezése

 8. Zárócsavar behelyezése

 9. Sebzárás

  Nagyon fontos a műtét során a fertőzés kialakulásának a megakadályozása, a szöveti sérülések minimumra csökkentése és az implantátum felületének a szennyeződéstől való megóvása.

A nyálkahártya gyógyulása és a gingivális zárás szempontjából az implantációs műtéteket  kétfázisú és egyfázisú műtétekre oszthatjuk.

A kétfázisú műtéti technika a klasszikus Brånemark protokollnak felel meg, mely során az implantátumot a csont szintjéig helyezzük el és a fedő nyálkahártyát elsődlegesen zárjuk, így az implantátum subgingivalisan, terhelésmentesen gyógyul. A csontintegráció kialakulása után, a második sebészi beavatkozás során a nyálkahártyát újra megnyitjuk és felszabadítjuk az implantátumot. Ehhez a technikához kétrészes implantátumokat használunk.

Az egyfázisú műtét során az implantátum transgingivalisan gyógyul. Két lehetőségünk van ennek kivitelezésére. Az egyik lehetőség, hogy egyrészes implantátumot alkalmazunk, amely marginális része általában 2-3 mm-re a csont szintje felett helyezkedik el. A másik opció, hogy a kétrészes implantátumot a csont szintjébe süllyesztjük és transgingivalis ínyformáló csavarral látjuk el.

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület