Inlay hidak

Elsősorban a fiatal felnőttekre jellemző protetikai státus, hogy egy állcsontban, vagy kvadránsban egy- egy fog hiányzik. Miután a foghiány megbontja a kontaktpontrendszert és az okklúziós egységet, fogelmozdulást eredményez, annak számos káros hatása lehet (pl.: a dőlés miatt nem axiális a terhelés, a fogágy károsodik). Ezért nagyon fontos ezeket a „kis” hiányokat is pótolni.

Inlay elhorgonyzású hidak az ép fogszövetek kímélésére

Hagyományos híd készítésekor a hídpillérek előkészítése során a fogak keményszöveteinek akár 45- 60%- át is el kell távolítanunk. Ezért egyre gyakrabban választjuk az ép fogszöveteket kímélő fogpótlást, az inlay elhorgonyzású hidakat. Ezek a hidak maximálisan teljesítik a pótlások irányában támasztott funkcionális, biomechanikai, esztétikai, és preventív követelményeket. Amennyiben a hiányt határoló fogakban tömés, inlay ( betét= fogtechnikus által készített tömés), friss szuvasodás található, vagy esetleg épek a fogak, készíthető inlay elhorgonyzású híd.
Kontraindikáció a pillérfogak kiterjedtebb koronai defektusa, az alacsony klinikai korona, a fogak mozgathatósága, parafunkciók, stb.

Inlay elhorgonyzású híd készítése

A pillérfogakban lévő tömést, inlayt, szuvasodást eltávolítjuk, meghatározzuk a készítendő pótlás behelyezési irányát, és ennek megfelelően preparáljuk az inlayek falait. A pótlás elkészültéig az üreget ideiglenes, egyben kiemelhető, fényre kötő tömőanyaggal zárjuk.

Általában fémvázra égetett porcelán inlay- hidakat készítünk, de létezik fémmentes változat is.

Amikor a pótlás elkészült, ellenőrizzük a híd pontos illeszkedését. A pótlás és a fogfelszínek megfelelő előkészítése után az inlay- hidat dual cementtel ( fényre és vegyileg is kötő cement) ragasztjuk be. Miután eltávolítottuk a ragasztóanyag- felesleget, elvégezzük a polimerizálást. Ezután beállítjuk a híd okklúzális érintkezéseit, majd következik a végső kidolgozás.

A fémvázas kerámia inlay hidak a hagyományos hídpótlásokhoz hasonló élettartammal rendelkeznek. Nagy előnyük, hogy általuk a hagyományos teljes borítókoronákkal elhorgonyzott hidak készítése sokkal későbbi életkorra tolódhat ki, miáltal nagyban hozzájárulnak az ép fogállomány megőrzéséhez.

Dr Jeges Anikó
fog- és szájbetegségek szakorvosa
Forrás:
1. dr Kalocsai Katalin egy. tanársegéd Semmelweis Egyetem, Fogpótlástani Klinika Dental Hírek X. évf. 6. sz.
2. Fogpótlások képes atlasza

Inlay porcelán híd

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület