A fogszabályozás a fogazat hibás fejlődésének és a fogak hibás állásának megelőzésére és kezelésére szolgál. A forma, a funkció és az esztétikum „individuális optimumát” kell megvalósítani. A különböző kezelési megoldások, illetve terápiás koncepciók ennek a komplex célnak a megvalósítását tűzik ki célul. A kezelés célja az állcsontok és a fogsorívek megfelelő harapási helyzetének, jó pozíciójának beállítása, és ezáltal a később fogelvesztésben és állkapocs-izületi károsodásban megnyilvánuló betegségek megakadályozása.

A fogszabályzó kezelés nemcsak esztétikailag rendezi a fogazatot, hanem egyben preventív kezelés is, és a változások eredményeként a jobb funkció is biztosított. A kezeléseket kivehető (általában 12-13 éves korig) és rögzített (általában 13-14 éves kortól) fogszabályozó készülékkel végzik. Ideális esetben a kezelés 9-10 éves korban, ún. vegyes-fogazatban (tehát amikor tej és maradó fogak is vannak a szájban) kezdődik és 14-15-16 éves korban fejeződik be, de ma már bizonyos korlátokkal 40-50 évesen is lehet szabályozni valakinek a fogait. Mivel a fogszabályozó rendellenességek a lakosság jelentős részét érintik, nagyon fontos, hogy mindenki átessen egy fogszabályozó szakorvos által végzett vizsgálaton, ideális esetben 8-10 éves kor körül, de ha valaki már 30 vagy 40 éves, akkor sem árt tájékozódni a fogszabályozó kezeléssel még helyreállítható ill. megelőzhető problémákról.

Kezelés menete

1. Első személyes konzultáció

Rendelőnkben az első konzultáció ingyenes, mely során lehetőség nyílik a probléma megismerésére, a páciens elvárásainak megbeszélésére. Fontos, hogy már a kezdetektől jó kapcsolat alakuljon ki orvos és beteg között, ez a hosszú távú gyümölcsöző együttműködés egyik alapfeltétele. Demonstrációs eszközökkel segítjük és irányítjuk betegeinket a fogszabályzók útvesztőjében. Ekkor ismertetjük az esetről nyert első benyomások alapján várható kezelési alternatívákat, a felmerülő készülékeket, a várható költségeket és a további szükséges lépéseket. Ez a találkozó nem jár semmilyen elkötelezettséggel. Amennyiben szeretne az érdeklődő részletes kezelési tervet, akkor elkészülnek a szükséges vizsgálatok.

2 . Diagnosztika, kezelési terv készítése

Az egyénre szabott kezelési terv alapja a részletes kivizsgálás. A kezelési tervhez szükséges diagnosztikai vizsgálatok részben rendelőnkben történnek (szájvizsgálat, modellekhez szükséges lenyomatok elkészítése, lágyrész analízis), részben beutaló segítségével korszerű röntgen laboratóriumban készülnek a szükséges röntgen felvételek (panoráma felvétel, teleröntgen).

3. Kezelési terv megbeszélése

A megelőző vizsgálatok és analízisek fényében készült kezelési tervről betegeink részletes tájékoztatást kapnak. Előre vetítjük a kezelés várható időtartamát, a szükséges készülékek típusát, a beavatkozások jellegét és a várható költségeket. Minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk, igyekszünk megkönnyíteni pácienseink amúgy sem könnyű helyzetét. Felhívjuk a figyelmet a fogszabályozó kezelés megkezdése előtt az esetleg szükséges beavatkozásokra (szájsebészeti, konzerválófogászati, parodontológiai előkészítés). Ha páciensünk ezen információk birtokában elfogadja kezelési feltételeinket, akkor megbeszéljük a készülék átadásának időpontját.

4. Kezelés menete

A készülék típusától függően az átadás menete, a berendelések gyakorisága különbözhet. Fontos a jól összehangolt együttműködés orvos és páciens között. Rendszeres kontroll mellett zajlik a kezelés, amely jó alkalom a szájhigiénés fejlődés elősegítésére, és a fogazat folyamatos ellenőrzésére.

5. Kezelés befejezése

A kívánt eredmény elérése, és a készülék eltávolítása után nem fejeződik be rögtön a kezelés. Nagyon fontos a rögzített készülékkel történő kezelést követően a retenciós fázis, mely során meghatározott ideig helyfenntartó készüléket kell hordani, és ezzel is rendszeres kontrollra vissza kell járni.

Fogszabályozás

 

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület