Fogfájás kínozza? Mit tudunk tenni ha fogfájás kínoz?  A kezelések fájdalommentesek!  

Hívjon minket! Tel: 06 (20) 485 3284

Fogfájás, Fogfájás kezelése, fogorvos, fogászat, Budapest, 9. kerületA fog, illetve a fogbél ugyanolyan élő szövet, mint a szervezetünk bármely egyéb része. A fogbél saját vérellátással, nyirokkeringéssel, idegvégzõdésekkel rendelkezik. Az erek, nyirokerek, idegek a fog gyökerének a csúcsánál lépnek be a fogba. A fog képes észlelni a beállt károsodásokat, és korlátozott mértékben képes ezek kijavítására is. A fogfájás (odontalgia) mindenki számára ismert fájdalom, ami a fog és a hozzá kapcsolódó szövetek gyulladásainak tünete.

A fogaink koronai részét a zománc borítja, ami kemény, kristályos szerkezetû anyag. A zománc alatt találjuk a dentint, ami puhább anyag. A dentin kis csatornácskákból épül fel, melyek a fogbéltõl a zománc felé húzódnak. A dentin alatt helyezkedik el a fogbél, amelyben egyetlen féle idegvégzõdés a fájdalomérzõ ideg. Ezért van, hogy fogaink a különféle traumákra csak fájdalommal  (fogfájás) tudnak reagálni.

A fogszuvasodás során a baktériumok egyre közelebb jutnak a fogbélhez - ezt az erõsödõ fogfájás is jelzi. A baktériumok táplálkozásuk során anyagcsere végtermékként savakat termelnek. Ezek a savak képesek feloldani a fog keményszöveteit (zománc és dentin) és okozzák a szuvasságot és a fogfájást. Amikor a fogszuvasodás során a baktériumok már átjutottak a zománc rétegén, akkor már a puhább dentinbe jutva könnyebben tudnak elõrehaladni a kis csatornákon keresztül. A baktériumok által termelt mérgezõ anyagok a dentintubulusokon keresztül folyamatosan mérgezik a fogbelet. Ilyenkor sós, édes, hideg, meleg ingerekkel kiváltható fogfájás. Mivel a fogbél zárt térben található, ezért a keletkezett gyulladás során egyre nagyobb lesz itt a nyomás. A fog keményszövet lévén nem képes tágulásra, ezért a nagyobb nyomás elszorítja az ereket, ingerli a fájdalomérzõ idegvégzõdéseket és megakadályozza, hogy a szervezetünk védõsejtjei eljussanak a gyulladás helyére. Ilyenkor már minden kisebb ingerre szinte csillapíthatatlan fogfájás alakul ki.

Ha sokáig halasztjuk a fogorvoshoz fordulást akkor a fog egy idõ után már nem képes ellenállni a savak és más erõs ingerek támadásának és erõs fájdalmak közt elhal. A fogfájás ideig-óráig megszűnik vagy enyhül, de a folyamatnak még nincs vége: a baktériumok a fogbélen és gyökércsúcson keresztül bejutnak a fogat körülvevõ csontba és ekkor újra kezdõdik a fogfájás.

A baktériumok elõrejutását gennytermelés kíséri. Amint ez a genny nem tud a külvilágba ürülni, növekszik a fájdalom és megduzzad az arcunk. A csont folyamatosan pusztul. Egy idõ után  krónikus gyulladás esetén a genny utat tör magának a szájüregbe vagy az arcon egy úgynevezett sipolynyílással, és ezen keresztül folyamatosan tud majd ürülni. Ezzel egyidõben gyakran érezni kesernyésebb szájízt és rossz szájleheletet.

A fog akkor is elhalhat, ha egészséges, viszont káros hõhatásnak van kitéve. Ilyenkor a fog bakteriális fertőzés hiányában sterilen hal el. A fog egyszerűen nem bír megbirkózni a sok elhalt sejt eltávolításával és bomlástermékeinek semlegesítésével, így a gyulladás további sejteket pusztít el. Egyes esetekben fájdalommentes is lehet a fogelhalás. Az ínygyulladás előrehaladtával a fogfájás is kialakulhat.
 
A fentebb leírtakból is látszik, hogy nem érdemes halogatni a fogorvosi ellátást, mert egyre bonyolultabb és hosszabb kezelésre lesz szükség. Fogfájás esetén célszerű mielőbb fogorvoshoz fordulni, és nem érdemes megvárni, amíg elviselhetetlenné válik a fájdalom.

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület