fogko2A fogkő nem más, mint elmeszesedett (mineralizálódott) plakk. Kialakulásában szerepe van az elégtelen szájhigiénének, a dohányzásnak, illetve öröklött hajlamnak. Elhelyezkedését tekintve lehet íny alatti és íny feletti. Elsősorban a nyálmirigy kivezetőcsövek környékén fordul elő nagyobb mennyiségben, tehát az alsó frontfogak nyelv felöli felszínén, illetve a felső rágófogakon.

A fogkőnek nagyon súlyos következményei lehetnek hosszú távon: ínygyulladást, vérzést, kellemetlen leheletet okoz. Húsz éves kor után (néha hamarabb is) szinte mindenkinek található a szájában bizonyos fogfelületeken fogkő. Elsősorban a nagy nyálmirigyek kivezető csöveivel szemben levő felszíneken, tehát az alsó metszők belső és a felső nagyőrlők külső felszínén. Sajnos képződik még fogkő az ínybarázdában és a fogközökben is, ez a fogágyra még veszélyesebb, mint az íny feletti fogkő és eltávolítása is nehezebb, mert csak szakember tudja megtalálni és műszerrel lehet csak eltávolítani. Ebből következik, hogy a fogágy-betegség megelőzése érdekében évente kétszer kell fogorvoshoz menni ellenőrzésre és fogkő eltávolításra. Ha huzamos ideig marad fogkő a fogközökben, fognyakon és az ínybarázdában, az innen kiinduló gyulladásos folyamatok következtében hamarosan pusztulni kezd a fogmeder-csont és ez foglazuláshoz, majd a fogak elvesztéséhez vezethet.

FogkőAz íny vörössé és duzzadttá válik, nem tapad tökéletesen a fogak nyaka mentén. Ez tasakképződéshez vezet, melynek tisztítása még nehezebb, így a gyulladásos folyamat egyre mélyebbre terjed, míg el nem éri a csontállományt, ami pedig a fogak lazulásához és elvesztéséhez vezet.  Mindezen veszélyeken túl a fogkő esztétikailag is igen zavaró. Színe a sárgától a sötét barnáig, szürkéig sokféle lehet. Bármilyen fogászati kezelés előfeltétele az előzetesen végzett fogkőeltávolítás, amit ultrahangos készülékkel végeznek. A beavatkozás (fogkőeltávolítás) teljesen fájdalommentes.

Megosztás:

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

fogaszat

Rendelő elérhetőségeink

AAA Klinikák Dent Kft.
FOGÁSZATI ÜGYELET
1094 Budapest, IX. ker.
Ferencváros
Tűzoltó utca 70. fszt.
 
Ügyeletes fogorvosi rendelő Budapest
Fogászati ügyelet, sürgösségi (akut) ellátás - fogfájás
Tel.: 06 (1) 215-6872
Mobil: 06 (20) 485-3284

 

Csodalámpa

      Eddig a következő álmokat valósitottuk meg:

fogorvosi rendelő

Fogászat Budapesten, 9 kerület

Kapcsolódó cikkek: